Rode Loper Artiest | Maart 2016

06 maart | 219 | Colin Blunstone | Collected | 2006
13 maart | 220 | Neil Young | Greatest Hits | 2004
20 maart | 221 | Runrig | The Story | 2016
27 maart | 222 | Tourist Le MC | En Route | 2015
         
         

Kijk voor meer informatie hieronder..

 

219 | Colin Blunstone

CD | Collected | 2006

Colin Blunstone is een Brits zanger. In 1964 vormde Blunstone samen met toetsenist Rod Argent, gitarist Paul Atkinson, bassist Chris White en drummer Hugh Grundy de band The Zombies met hits als: She’s not There, Tell her No en Time of the Season. 

 

Als ze in 1968 besluiten ieder hun eigen weg te gaan, start Blunstone een solocarrière. Aanvankelijk onder het pseudoniem Neil McArthur neemt hij de Zombies-hit She's Not There opnieuw op, plus de nummers Don't Try to Explain, Without Her, It's not Easy en Never My Love.

 

Daarna maakt Colin Blunstone onder eigen naam de elpees: One Year (1971), Ennismore (1972) en Journey (1974), die de hits Say you don’t mind, Caroline Goodbye, I don’t believe in Miracles, Wonderful en Weak For You opleveren.

Hij werkt ook regelmatig samen met anderen. Op het album Tarot Suite van Mike Batt zingt hij het nummer Losing Your Way in the Rain. In 1981 neemt hij met Dave Stewart het lied What Becomes of the Brokenhearted? en twee solosingles Tracks of my Tears (1982) en Touch (1983) op.

 

Blunstone werkte als zanger bij The Alan Parsons Project mee aan de albums Pyramid (1978), Eye in the Sky (1982), Ammonia Avenue (1984), Vulture Culture (1985), en Gaudi (1987). De door hem gezongen hit Old and Wise is afkomstig van Eye in the Sky. 

 

Ondanks zijn leeftijd(70) blijft Collin actief in de muziek - zo komen in1990 komen oorspronkelijke Zombies-leden weer samen om de cd The Return of the Zombies op te nemen. In 1991 neemt Blunstone zijn oude hits opnieuw op, plus een paar nieuwe: Colin Blunstone sings his Greatest Hits.

 

Vanaf 1995 verschijnen een aantal studio-albums, plus een live-cd van zijn hand. Vanaf 2000 pakt hij ook regelmatig de draad op met The Zombies (toetsenist Rod Argent, bassist Jim Rodford, drummer Steve Rodford en gitarist Keith Airey). Ze toeren meerdere malen door Nederland en maken nieuwe cd’s: As far as I can see (2004) en The ghost of you and me (2009). In september 2014 kwam 'Collected' uit, een verzameling van 60 nummers uit zijn vijftigjarige carrière.

 

Info: http://www.colinblunstone.co.uk/

 

 

 

220 | Neil Young

CD | Greatest Hits | 2004

Neil Percival Young (Toronto (Ontario), 12 november 1945) is een Canadees singer-songwriter. Naast zijn solowerk met onder andere Crazy Horse is hij ook bekend van Buffalo Springfield en Crosby, Stills, Nash & Young. Hij bracht tot nu toe 36 studioalbums uit. Het succesvolst was zijn album Harvest uit 1972.

 

Neil begon zijn muziekcarriere ooit met het coveren van nummers van “The Shadows” – dit was nog in de tijd dat hij in Canada woonde en voor hij naar Amerika vertrok en zich in eerste instantie aansloot bij de band Buffalo Springfield (met o.a. Stephen Stills) en om vandaar samen met Stephen op te gaan in de superband Crosby, Stills & Nash – met deze band had Neil eigenlijk een soort haat-liefde-verhouding. Hij verliet deze band diverse malen om daarna weer terug te keren.

 

Wat velen misschien niet weten is dat Young ook diverse films heeft (co-)geregiseerd onder het pseudonym Bernard Shakey: Journey Through the Past (1973), Rust Never Sleeps (1979), Human Highway (1982), Greendale (2003), and CSNY/Déjá Vu (2008). Verder droeg Neil ook bij aan diverse soundstracks van films zoals Philadelphia (1993) en Dead Man (1995).

 

Verder is Neil Young ook een uitgesproken milieu-activist en zet hij zich in voor kleine boeren, wat onder o.a. in 1985 resulteerde in het benefietconcert 'Farm Aid'.

 

Top 40-noteringen:

1970 – Lonesome Me (#32)

1970 – Only Love can break your heart (#18)

1972 – Heart of Gold (#9)

1978 – Comes a time (#25)

 

Neil treed op 9 juli 2016 op in de Ziggo Dome te Amsterdam.

 

Info: http://www.neilyoung.com 

 

221 | Runrig

CD | The Story | 2016

Runrig is een Schotse folkrock band, die in 1973 door de broers Rory en Calum MacDonald en Blair Douglas werd opgericht op het eiland Skye. De muziek wordt wel omschreven als "highland rock", en de muziek lijkt de ruige, winderige sfeer van de hooglanden na te bootsen. De liedjes worden in zowel het Engels als het Schots-Gaelisch gezongen. Huidige leden van de band zijn Rory en Calum MacDonald, Malcolm Jones, Iain Bayne, Bruce Guthro en Brian Hurren.

 

Runrig was een van de eerste bands die moderne muziek in het Gaelisch zong, en was een inspiratie voor de bands die volgden. Ze hadden ook als eerste een nummer in het Gaelisch in de Britse single chart na dat dit gebruikt was in een bierreclame voor een Deens biermerk.

 

Runrig's eerste album werd in 1978 uitgebracht met de naam Play Gaelic. Het was een vernieuwend album aangezien alle liedjes in het Gaelisch werden gezongen. De muziek is licht, warm en akoestisch. Het werd in 1990 opnieuw uitgegeven.

 

In 1981 volgde Recovery, een artistiek hoogstandje. Het is een thematisch album dat gaat over de politiek rondom de Gaelisch-sprekende gemeenschap in Schotland. Het album was een goede stap op weg naar het "eigen geluid" van Runrig. In 1982 werd "Loch Lomond" opnieuw opgenomen, en dit keer op single uitgebracht. "Loch Lomond" werd in de jaren '90 nog een een keer opgenomen met de supporters van de Schotse Nationale voetbalploeg "The Tartan Army" en dit leverde Runrig's grootste hitsingle succes op in de Britse chart met positie #9 - de enige top 10-hit die de band ooit had in de Britse Charts.

 

Buiten het Verenigd Koninkrijk deed en doet de band het beter als in eigen land zoals in landen als Duitsland en met name Denemarken waar de meeste fans wonen en waar de band dan ook iedere keer tijdens hun tour optreedt.

 

In 2013 vierde de band hun 40e jarig band jubileum met een groot open lucht concert genaamd "Party on the Moor" in Schotland. Dit concert trok meer dan 50.000 mensen uit binnen- en buitenland. Ook voormalige leden van de band traden op.  Zo ook Peter Wishart (de voormalige keyboard speler), die sinds zijn vertrek uit de band een succesvol politicus is voor de Schotse SNP.

 

Na het jubileumjaar van de band werd een korte pauze ingelast en werd er ook begonnen met het schrijven en opnemen van hun 14e studio album "the Story". Dit album verscheen aan het eind van januari 2016.

 

Bij de release van de eerste single met de gelijknamige titel van het album verscheen een video waarbij in het bijschrift te lezen stond dat dit hun laatste album en ook het einde van de band zou inluiden. Dit veroorzaakte veel commotie bij de fans werelwijd en na die commotie werd van de kant van de band en hun management gezegd dat het wel hun laatste album zou zijn, maar dat er geen einde aan optredens komt. Momenteel maakt de band een promotietour voor hun nieuwe album. Ze bezoeken eerst  Schotland, daarna Engeland en later dit jaar Denemarken en Duitsland.

 

De Nederlandse fans, die er wel degelijk zijn hebben altijd op het "droge gestaan" wat betreft concerten in Nederland. De Nederlandse fans moeten dan ook veelal uitwijken naar de concerten bij onze Oosterburen.

 

Info: http://www.runrig.co.uk

 

 

222 | Tourist LeMc

CD | En Route | 2016

Tourist LeMC (vaak kortweg Tourist genoemd) is pseudoniem van de in 1984 geboren Johannes Faes. Tourist LeMC is een Belgische hiphop- en kleinkunst-artiest.

 

Zijn grootste muzikale invloed is de Franse hiphopscene van eind jaren negentig. Zijn muziek wordt gekenmerkt door invloeden uit de reggae, maar vooral ook uit de kleinkunst en folk.

  

Op 23 december 2010 verscheen zijn debuutalbum 'Antwerps Testament' via het label Eigen Makelij, en in 2012 bereikte hij in de finale van Humo's Rock Rally, de belangrijkste muzikale competitie in Vlaanderen.

 

In 2013 werd 'Antwerps Testament' heruitgebracht onder het Nederlandse hiphoplabel Top Notch. Het album was volledig geremasterd en er waren twee bonusnummers aan toegevoegd.

 

In 2014 bracht Tourist twee ep's uit in aanloop naar een nieuw album 'En Route' dat begin 2015 is uitgekomen. Op deze ep's staan onder andere een cover van het nummer 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen' van Wannes Van de Velde en een herbewerking van het nummer De twaalf zakken miljonairs van John Lundström. Van de Velde en Lundström zijn kleinkunstlegenden uit Antwerpen en beiden een inspiratiebron voor Tourist.

 

In 2016 werd hij genomineerd voor vijf MIA's (Music Industry Awards).  Tourist LeMC won twee MIA's voor de categorieën Nederlandstalig en doorbraak.

 

"Altijd onderweg", het zou de ondertitel kunnen zijn van En Route. Tourist ontpopt zich op En Route als meesterlijk verteller, Je zou En Route gerust kunnen beschouwen als een coming of age-plaat, waarin Tourist LeMC – dertig geworden - de balans opmaakt van zijn jeugd. Het resultaat is een paar scherpe maatschappijkritische en ietwat spirituele, persoonlijke beschouwingen. 

 

Het album "En Route" heeft inmiddels al de gouden status bereikt in België qua verkoop zijnde meer dan 10.000 exemplaren en nog steeds sinds meer dan een jaar genoteerd in de album chart in Belgi"w. Op het album laat Tourist zich o.a. bijstaan door Bart Peeters.

Tourist is geen geheel onbekende in Nederland aangezien hij ook regelmatig optreedt en ook airplay krijgt op o.a. Radio2 - maar tot een notering wat betreft o.a. de album chart heeft het hier nog gerijkt.

 

Info: http://www.tourist-lemc.be/